❤️ 25%-os KEDVEZMÉNY MINDEN TERMÉKÜNKRE* BLACK FRIDAY ALKALMÁBÓL! Kuponkód: KPBF25, HAVI LIVE+ kuponkód: KPBF25+ ❤️

Hiedelmek, tévhitek és fűszerek szoptatás alatt

Szoptató anyaként valószínűleg nagyon sok tanácsot olvasunk, hogyan is etessük a kisbabánakat, és rendkívül sok információ rendelkezésre áll arról is, hogy milyen élelmiszereket fogyaszthatunk és miket kerüljünk a szoptatás alatt. Ha a terhességünk alatt is már egészségesen táplálkoztunk, általában nem kell nagy változtatásokat beiktatnunk a szoptatás alatt sem. Szeretnénk néhány mítoszt eloszlatni arról, hogy mit lehet, és mit nem a szoptatás alatt.

Mítosz: A magas folyadékbevitel növeli a tejtermelődést

Szoptató kismamáknál átlagosan naponta 750-850 ml anyatej termelődik. Fontos, hogy ezt a mennyiséget visszapótoljuk, tehát napi 1,5-2 liter folyadékhoz még plusz 1 liter folyadékot fogyasszunk a nap folyamán. Azonban nem fontos a napi folyadékmennyiséget extrém módon megnövelni. Az extrém magas folyadékbevitel (napi 3,5-4 liter) a közhiedelemmel ellentétben nem növeli a tejtermelést. Azonban a szerveink egészséges működéséhez nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás, hanem a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul, amelynek szerepe van a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a vérnyomás szabályozásában, de befolyásolja a koncentrációs képességet is.

Mítosz: Szoptató kismamaként felejtsük el a reggeli kávézást

Fellélegezhetünk, hiszen szerencsére ez nem így van. Az elfogyasztott koffein csupán 1%-a választódik ki az anyatejbe. Naponta 1-2 gyenge kávénak nincs jelentős hatása a babára, azonban ha túllépjük ezt a mennyiséget a baba nyűgösebbé és éberebbé válhat. Figyeljük a baba reakcióit. Ne csak a kávéban lévő koffein mennyiségére összpontosítsunk, hiszen az egész napi koffeinfogyasztás számít: ide tartoznak a koffeindús teák, energiaitalok, étcsokoládék is. Koffeintartalmú ital fogyasztása esetén fokozottan érdemes ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is, hiszen a koffeinnek vizelethajtó hatása érvényesül a szervezetben.

Mítosz: Kerüljük a magas illóolaj-tartalmú fűszerek, különösen a fokhagyma fogyasztását

Az erős, fűszeres élelmiszerek ízanyagai valóban megjelenhetnek az anyatejben. Nagyon sok esetben ha a baba már a terhesség alatt hozzászokott a fűszeresebb élelmiszerekhez, valószínűleg nem fogja zavarni ha fűszeresebb, magasabb illóanyag-tartalmú élelmiszereket, pl. fokhagymát fogyasztottunk a nap folyamán. Figyeljük meg hogyan reagál a kisbabánk egyes élelmiszerekre és ez alapján változtassunk az étrendünkön. 

Mítosz: Ha szoptatunk, nem fogyaszthatunk alkoholt

Az alkohol 0,25%-a választódik ki az anyatejbe. Az alkohol megváltoztathatja az anyatej ízét, a rendszeres alkoholfogyasztás hatására csökkenhet a tejtermelődés, a baba súlygyarapodása is megállhat.  Ez persze nem azt jelenti, hogy alkalmakkor nem fogyaszthatunk egy pohár alkoholtartalmú italt, azonban mindenképp érdemes várni legalább két órát mielőtt megszoptatjuk a kisbabánkat. A napi szintű alkoholfogyasztás azonban semmiképpen nem megengedhető a már említett okok miatt.

Mítosz: Iktassuk ki az allergéneket az étrendünkből

Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek egyes babáknál. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái, ugyan csak nagyon kis mennyiségben, de átjuthatnak az anyatejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők esetében pedig már az anyatejbe került, rendkívül minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tünetek jelenhetnek meg. Allergén-kerülő étrendbe azonban csak akkor kezdjünk bele, ha a babánál kiütéseket, ekcémát, hányást, hasmenést tapasztalunk bizonyos élelmiszerek fogyasztása után (pl. tej, tojás, bogyós gyümölcsök, olajos magvak stb.). Ez esetben mindenképp konzultáljunk szakorvossal vagy a védőnővel. Előre semmiképp ne zárjunk ki semmit az étrendünkből.

Rendkívül sok mítoszt, tévhitet hallunk a szoptatás alatti étrendről. Ha maradtak meg nem válaszolt kérdések a témában, mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a védőnővel, háziorvossal vagy dietetikussal.

A cikk írói: Tihanyi Andrea és Herbay-Varga Anita, a Mydietetics dietetikusai (https://mydietetics.hu/)

Források:
https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-and-a-mothers-diet-myths-and-facts/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-breastfeeding-diet-myths
https://babygooroo.com/articles/breastfeeding-diet-myths

Ha tetszett a cikk add tovább

MEGOSZTÁS FACEBOOKON
MEGOSZTÁS TWITTEREN
MEGOSZTÁS LINKEDINEN
MEGOSZTÁS PINTERESTEN