Allergén prevenció, azaz megelőzhető-e az ételallergia, – intolerancia?

A babák, mivel még kevésbé fejlett az emésztő- és immunrendszerük, érzékenyebben reagálnak a környezetükre, mint az idősebb gyermekek. Az anyatejes táplálással a megfelelő tápanyagokon felül antitesteket is biztosítasz a számára, ezzel segíted a legjobban megvédeni őt a betegségekkel és az allergia kialakulásával szemben. 

Allergéneknek nevezzük a tápanyagoknak azon fehérje összetevőit, amelyek a szervezet védekezőrendszerét, az immunrendszert aktiválják és allergiás-túlzott reakciót váltanak ki. Az allergiás reakció megjelenése sokféle lehet. Jelentkezhet bőrkiütés formájában, pl. csalánkiütés, duzzanat az ajkakon, orron, szem körül, ekcéma, bélrendszeri panaszként, pl. puffadás, hasgörcs, hasmenés, hányás, vagy légúti tünetek formájában, pl. nehézlégzés, fulladás, asztmás köhögés, legrosszabb esetben anafilaxia (életet veszélyeztető reakció, azonnali mentőhívás szükséges). Fontos, hogy ha ilyen tüneteket tapasztalsz, keresd fel a gyermekorvosodat, hiszen minden allergia esetén a korai felismerés és kezelés a tüneteket kezelhetőbbekké teszi. A szoptatás ideje alatt is megjelenhetnek az allergia tünetei magas kockázattal bíró allergiás hajlamú csecsemőknél, mivel az anya által elfogyasztott ételek molekulái kis mennyiségben de átjuthatnak az anyatejbe. A tapasztalatok alapján a leggyakoribb allergiás reakcióért a tehéntej, a tojás, a szója, a gabonafélék, az olajos magvak, a halak és a tenger gyümölcsei felelősek. Azonban javasoljuk, hogy allergént kizáró, vagy elkerülő étrendbe csak a tünetek megjelenését vagy szakorvosi ajánlást követően kezdj.

Ételallergia

Ételallergia akkor fordul elő, amikor a kisbaba szervezete antitesteket termel az élelmiszerben található fehérje ellen, ez az immunválasz minden esetben jelen van és kiváltható. Az allergia típusától függően az elfogyasztott ételt követően azonnali reakció is bekövetkezhet, de előfordulhat hogy csak órákkal vagy napokkal később alakulnak ki a tünetek. Gyors reakció jellemzően azoknál a csecsemőknél fordul elő, akik családjában ismert allergiás megbetegedés.

Ételérzékenység

Ételérzékenység esetén nincs immunválasz, de a kellemetlen tünetek kiválthatóak. Lassabban alakul ki, többnyire bélrendszeri pl. többszöri hasmenés, hasfájás, bűzös nyálkás széklet panaszokat okoz. A háttérben ilyenkor egy emésztési defektus áll, a szervezet egyes anyagokat nem képes feldolgozni. Csecsemőkorban legjellemzőbb a tejcukor-érzékenység (laktózérzékenység), a baba szervezete kevés vagy egyáltalán nem termel laktáz enzimet, így a meg nem emésztett laktóz kellemetlen puffadást, hasmenést okozhat. Az anyatej is tartalmaz laktózt, az erre érzékeny kisbabáknak gondot okozhat az anyatejben található laktóz emésztése. A laktózmentes diéta alkalmazása a tüneteket csökkenti vagy meg is szüntetheti. Amennyiben a diéta ellenére sem múlnak a tünetek, megbújhat a háttérben más betegség is, érdemes kivizsgáltatni. 

Elmúlhat a csecsemőkorban kialakult érzékenység, allergia?

Általános, mindenkire igaz szabályszerűségek sajnos nincsenek, gyermekenként eltérő, hogy hosszú távon mi várható. Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan kinövik az ételallergiát-, intoleranciát, vagy enyhül az érzékenység mértéke. Például a gyermekek nagy része kinövi pár éven belül a tehéntej allergiát, de ezzel szemben a mogyoróra allergiás gyerekek döntő többsége egész életében allergiás marad.
Diagnózist követően érdemes felvenni a kapcsolatot dietetikus szakemberrel, aki végigköveti a táplálkozási szokásainkat és személyre szabott megoldásokat és étrendet javasolhat. 

Prevenció 

Az Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálásának legfrissebb ajánlása már az allergének korai (4-6 hónapos kor közötti), de 4 hónapnál nem korábbi bevezetését javasolja az anyatejes táplálás mellett, de ez a hozzátáplálás témakörében lesz érdekes. Ha a szoptatás ideje alatt vegyesen és változatosan táplálkozol, akkor az anyatejen keresztül megismertetheted babáddal a különféle tápanyagokat, ellátod speciális immunösszetevőkkel, ezzel az allergénprevenciót is segíted. Ha nincs lehetőség a 4-6 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálásra, akkor speciális anyatejpótló tápszerek adásával pótolhatóak ezek az értékes (részlegesen hidrolizált) fehérjék.

Egyéb más szempontok is szerepet játszanak az allergia kialakulás kockázatának csökkentésében. Például a megfelelő bőrápolás, ruhák anyagának összetétele és tisztítása, a baba időjárásnak megfelelő öltöztetése, vagy akár a szoba levegőjének minősége is szerepet játszhat az allergiás megbetegedések megelőzésében.

Források:

A cikk írói: Tihanyi Andrea és Herbay-Varga Anita, a Mydietetics dietetikusai (https://mydietetics.hu/)

Ha tetszett a cikk add tovább

MEGOSZTÁS FACEBOOKON
MEGOSZTÁS TWITTEREN
MEGOSZTÁS LINKEDINEN
MEGOSZTÁS PINTERESTEN