A várandós nők 6-8%-a szenved a terhessége során cukor anyagcserezavar kialakulásával, melyre leginkább a 24-28. hét között végzett cukorterheléses vizsgálat (OGTT) hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor vannak olyan rizikótényezők (elhízás (BMI 30 felett), ikerterhesség, 35 év felett vagy 18 év alatt, cukorbeteg édesanya vagy édesapa, vetélés) melynek meglétekor, már az első trimeszterben el kell végezni a vizsgálatot.
Kialakulásának háttere mögött több ok is megtalálható, mint az anyai zsírszövet fokozódása, az inzulin ellen termelődő hormonok (szérumkortizol, növekedési hormon, progeszteron) hatásának erősödése, továbbá az inzulin vesén keresztüli gyorsabb ürülése. A kialakult inzulinrezisztencia a 27. héten már kétszeres, míg a 36. hétre már akár 3-4* inzulintermelést igényel.
A terheléses vizsgálat során elsőként egy éhgyomri vércukormérést végeznek, majd 75 g-os cukorszirup elfogyasztása után 120 perccel újra megnézik a vércukorszintet (inzulinszint mérés felesleges, mert az amúgy is magasabb terhesség során). A GDM/terhességi cukorbetegség diagnózisa kizárólag ezzel a vizsgálattal állapítható meg, a másik gyakorlat, amikor egy reggelinek az elfogyasztása után történik meg a vérvétel, nem alkalmas, de több helyen végzik ennek ellenére.
Értékhatárok, amikor terhességi cukorbetegségről beszélünk:
- Ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l felett van,
- Ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l alatt van, de a cukoroldat elfogyasztása után 120 perccel a vércukorszint 7,8 mmol/l vagy ezt meghaladja,
- Ha a vércukorszint bármely időpontban, két alkalommal is a 11 mmol/l értéket meghaladja
Az étrend helytelen összetétele és a várandósság előtt kialakult súlytöbblet negatív előrejelzője lehet a terhesség alatti abnormális glükóztolerancia kialakulásának. Korábbi tanulmányok szerint a magas összzsír-, telített zsír-, vörös- és feldolgozott hús- és a magas glikémiás index terhelésű (hozzáadott cukor, finomított szénhidrát) étrend növeli a gesztációs diabétesz (GDM) kialakulásának kockázatát, míg a többszörösen telítetlen zsírok, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és rostok védelmet nyújtanak.
Ideális étkezési ritmus 5-6*-i (2,5 óránként étkezés, továbbá a pótvacsora beépítése 22 óra körül). A többszöri étkezéssel biztosítható az egyenletes szénhidrátbevitel és elkerülhető a jelentősebb étkezés utáni vércukorcsúcs, amely különösen a reggeli utáni időszakban kifejezett. Reggelire ezért kevesebb (20–25 g), lassan felszívódó szénhidrát fogyasztása ajánlott, tízóraira ugyanennyi, esetleg a reggelinél valamivel több szénhidrát bevitele.
Miáltal a mozgás javítja az inzulinérzékenységet, viszont a túlzott fizika terhelés kerülendő annak méhösszehúzódást előidéző hatása miatt, várandósság során a kismama torna, jóga, úszás és a séta ami mindenképpen beépítendő.
Kockázatok
A magzat számára a túlzott növekedés, születés utáni légzészavar, sárgaság, remegés, fejlődési rendellenességek, születési sérülések, késői szövődményként pedig a gyermek- és fiatal felnőttkori túlsúly illetve szénhidrát-anyagcserezavar kialakulásának fokozott kockázata jelent veszélyt. Az anyai szervezet szempontjából a cukorháztartás felborulásának közvetlen hatásain túl számolni kell azzal, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők 20–50%-ában alakul ki a szülés után 5–10 évvel 2-es típusú cukorbetegség. A szülés után 6 héttel ismételten OGTT vizsgálata szükséges terhességi cukorbetegség fennállása esetén.
Édesítési lehetőségek
Miáltal a magzat későbbi ízpreferenciáit is befolyásolja az édesanya táplálkozása, így már nem csak a kialakult cukorbetegség miatt, hanem a magzatunk jövője miatt is fontos szempont a természetes ízek megkedvelése. Édesítésre gyümölcsöt, vagy az édesítőszerek közül a sztívia, eritrit, maltit vagy aszpartam alapú édesítőket helyezzük előtérbe. Ugyanis a szukralóz, ciklamát, szacharin alapú édesítők átjutnak a méhlepényen, míg előbbiek a vízelettel ürülnek (nem jut át a méhlepényen), vagy épp olyan anyagra bomlanak (aszpartam esetében), amit amúgy is tartalmaznak ételeink.
Céltartományok, GDM esetén
- éhgyomri vércukorszint 3,5-5,4 mmol/l
- étkezés után mért 60 perces vércukorszint 7 mmol/l alatt
Fontos, hogy a vércukor legalább 85 %-a 3,6-7,8 mmol/l érték között maradjon, de az inzulinterápia szükségességét a megfelelően vezetett étrendi és vércukor napló segítségével, a diabetológus orvos kompetanciája megállapítani, a dietetikusi által átnézett étrendi napló elemzésével karöltve.
A cikk írója Balogh Adrienn dietetikus, a Tápláld jól alapítója és a Kovirami Program táplálkozás-szakértője.
Források:
Diabetologia Hungarica supplementum 2013/2
Diabforum.hu/cikk/vercukormeres/vercukor-celtartomany-time-in-range-jelentosege/
Paediatr Perinat Epidemiol: Diet during early pregnancy and development of gestational diabetes, 2008 Jan;22(1):47-59.