❤️ 25%-os KEDVEZMÉNY MINDEN TERMÉKÜNKRE* BLACK FRIDAY ALKALMÁBÓL! Kuponkód: KPBF25, HAVI LIVE+ kuponkód: KPBF25+ ❤️

Mikor kezdhetem újra a futást?

Természetes ha néha azt érzed, hogy kifutnál a világból, de mielőtt valóban ezt tennéd, érdemes elolvasnod hogy, hogyan és miért (ne) tedd! 😉

Amikor szóba kerül a mozgás, sportolás el- vagy éppen újrakezdése, kétségkívül a futás tűnik az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak. Azonban újdonsült anyaként mégsem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyul. Nézzük meg, hogy miért nem érdemes szülés után egyből – szó szerint – nekifutni ennek a fajta mozgásnak.

A szülés során a szervezeted hatalmas stressznek van kitéve, amelyből a regeneráció hosszú hónapokig, de akár egy évig is eltarthat. A medencefenék és a kismedencei kötőszövetek a szülés következtében elvesztik rugalmasságukat, futás közben pedig minden egyes lépéssel, újra és újra hatalmas terhelést adsz ezen területeknek. A futás által előidézett behatások során a medencefenék folyamatosan mikro-sérüléseket szenved, és nem fog tudni megfelelően regenerálódni. Ennek hatását pedig jó esetben “csak” hosszú ideig, rosszabb esetben pedig egy egész életen át érezni fogod. Ilyen hosszan fennmaradó tünet lehet a vizelet inkontinencia, de akár a kismedencei szervsüllyedés is. Ez azért így nem hangzik túl jól, ugye?

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben az ízületek sem állnak készen, a várandósság és a szülés után egy újabb kihívásra. A boka-, térd- és csípőízület megfelelő állapota elengedhetetlen a futáshoz. Enélkül, számottevően megnő a sérülések veszélye, ami nagyban hátráltat mind a sportoláshoz való visszatérésben, mind a mindennapi élet során. Valamint, természetesen itt sem elhanyagolható a már annyiszor emlegetett, és remélhetőleg mindannyiótok számára ismerős core- és hasizom-erősítés és aktiváció fontossága. A szülés után az egyik elsődleges feladat ezen izmok funkciójának helyreállítása, amely minden fajta mozgáshoz, így természetesen a futáshoz is elengedhetetlen.

Így, hogy mostmár valószínűleg eszed ágába nem jut valaha is az életben újra futócipőt húzni, azért szeretnénk megnyugtatni, hogy türelemmel és megfelelő regenerációval igenis el- vagy éppen újra lehet kezdeni a futást. Igen, persze most felmerült benned a kérdés, hogy mégis, hogyan tudod elkerülni a fent említett veszélyeket..?

Az első és legfontosabb lépés, amit mindenképp el kell végezned, ha futni szeretnél, ha nem, az a szülés utáni regenerációs tréning. Ezt pedig se nem futtában, se nem futó lépésben, hanem igenis kitartóan, türelmesen, és alaposan végig kell csinálni lépésről lépésre, és pont, vagyis inkább felkiáltójel!! ❤ 

Ha ez megvan, és a tested készen áll arra, hogy egy nagyon picivel magasabb fokozatra kapcsoljon, akkor elkezdhetsz egy-két rávezető gyakorlatot végezni a futáshoz. Ilyen lehet például a gyors séta vagy szökdelések. Ennek egyrészről, az a célja, hogy “teszteld” a tested, és időben érezd, ha még ez is bármilyen kellemetlenséget okoz, másrészről pedig felkészíted, és hozzászoktatod magad az újfajta mozgásformához. Süllyedéses panaszok:

Ha pedig valóban úgy érzed, hogy eljött az ideje, hogy belevágj, akkor itt is elengedhetetlen a már számtalanszor említett fokozatosság. Ne az legyen az első dolgod, hogy rekordokat döntesz, vagy benevezel egy félmaratonra. Csak kezdd kicsiben, és állíts fel egy jól követhető, és fenntartható, fokozatosan épülő edzéstervet. Vagy ha van rá lehetőséged, akkor keress fel egy szakembert.

Ami pedig még nagyon fontos, lásd be ha túlvállaltad magad, és ne félj egy picit visszavenni a tempóból. Ha túlhajszolod magad, akkor nagy valószínűséggel csak a vesztedbe futsz (és ezt most értsétek jól).

Reméljük, mostanra már elvetted azt az ötletedet miszerint, azonnal kirohansz a világból, és így szabadulnál meg a rád nehezedő problémáktól. Azonban, ha továbbra is ilyen terveid vannak, akkor csak és kizárólag a fent említett előkészületek után tedd. Jó felkészülést, jó regenerációt és szuper sportélményeket! 🙂

 

– Rami és a Kovirami Program csapata

Ha tetszett a cikk add tovább

MEGOSZTÁS FACEBOOKON
MEGOSZTÁS TWITTEREN
MEGOSZTÁS LINKEDINEN
MEGOSZTÁS PINTERESTEN