- Életmód, Étkezés, Sport
A fenntartható egészséges életmód
A fenntartható egészséges életmód
Amikor a fenntarthatóság kerül elő, mint téma akkor szinte kivétel nélkül mindenki az ökológiai fenntarthatóságra, üvegházhatásra, megújuló energiaforrásokra gondol először. Ha pedig a fenntarthatóság az étkezéssel együtt jelenik meg egy témában, akkor is elsősorban arra gondolhatunk, hogy mekkora jelentősége van, mint egészségügyileg mint pedig a bolygónk védelme szempontjából a hazai és friss alapanyagok fogyasztása, a törekvés arra, hogy lehetőleg csökkentsük az a feldolgozott és ultrafeldolgozott termékek fogyasztását. Előkerülhet ebben a témakörben a bio termékek fogyasztásával kapcsolatos álláspontok megvitatása, esetleges tények és tévhitek feltárása, a saját kertben nevelt, termesztett zöldségek gyümölcsök, háztáji állatok nevelésének előnyei. Mindemellett pedig előkerülhet a túlfogyasztás témaköre is, ahol meg lehet vitatni összeségében az összes élelmiszer túlfogyasztását, de akár le lehet szűkíteni élelmiszercsoportokra is és körbe lehet járni egyesével is, mint például a túlzott húsfogyasztás témakörét és ezzel együtt meg lehet vitatni az etikus állattenyésztési körülményeket is ilyen túlfogyasztási ráta mellett.
Emellett a másik leggyakrabban szóba kerülő téma az az egészséges életmód. Mégis milyen ételek az egészségesek, hogyan lehet egy életmód egészséges, mitől válik végül életmóddá és vajon az életmódváltás egy soha véget nem érő diétát takarhat? Az egészséges életmód és egészséges ételek témakörében szoktak megjelenni azok a szuperfood-ok, melyeknek rendkívüli tulajdonságokat titulálnak a többi élelmiszerhez képest. Végeláthatatlan élelmiszerválaszték zúdul elénk a nap bármelyik órájában legalább ugyanekkora mennyiségű információval együtt, amely irányt akar mutatni ebben a végeláthatatlannak tűnő információtengerben. S mégis több mint 820 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez és még többen vannak azok az emberek, akik a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt mikrotápanyag-hiányban szenvednek vagy éppen valamilyen étkezéssel összefüggő nem fertőző betegségben szenvednek, mint például a szívkoszorúér-betegségek, cukorbetegség. Napjainkban az egészségtelen étkezés nagyobb kockázatot jelent a megbetegedések és a halálozások szempontjából, mint a védekezés nélküli szexszel terjedő betegségek, az alkohol-, drogfogyasztás és a dohányzás együttvéve. De vajon lehet-e egy egészséges életmód fenntartható is egyben?
Nos, a jó hír az, hogy az egészséges életmód lehet fenntartható, rossz hír viszont az, hogy ezt nem egy darab élelmiszerben vagy kapszulában fogjuk megtalálni. Ahhoz, hogy egy fenntartható egészséges életmódot alakítsunk ki sok tényezőt kell megvizsgálni egyénileg és valójában döntési sorozatok sokasága által alakíthatunk ki olyan szokásokat, amelynek mentén elérkezhetünk egy olyan életvitelhez, amit hosszú időn át fenn tudunk tartani és az egészségünk megőrzését hosszútávon szolgálja. Mit is takarhat ez az étkezés szempontjából? Gyakran fordulnak elő olyan diéták, amelyek rövid időn belül ígérnek látványos változást az emberi testen. Azonban, ha jobban megnézzük az ilyen mértékben szigorúan korlátozó diétákat rögtön szembetűnik, hogy ezen diétáknak véges az időtartama és az időintervallum letelte után nem marad semmi más csak kérdőjel, hogy most hogyan is tovább? Ha egy ilyen jellegű diéta kerül elénk, akkor érdemes megkérdezni magunktól, vajon ezt az étrendet akár egy évig vagy több évig is fenn lehetne tartani amellett, hogy egészségesek maradunk? Emellett még számos táplálkozási ajánlást hívhatunk segítségül, hogy megtaláljuk azt az irányt, ami egy egészséges étkezés fele terel. Ilyen ajánlás lehet például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott OKOSTÁNYÉR ajánlás, mely segít általános ajánlás mentén megtalálni a kiegyensúlyozott étkezéshez vezető utat. Mindemellett az Egészségügyi Világszervezte (WHO) meghatározása szerint: “Az egészség a teljes testi, lelki, szellemi és szociális jóllét állapota és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.” Ennek értelmében egy egészséges életmódot, egészséges étkezést is ennek fényében érdemes felépíteni, amely nem csak a mikro- és makrotápanyagok pótlását elégíti ki, hanem lelkileg, szellemileg és szociálisan is egy olyan többletet ad, amelytől válik igazán fenntarthatóvá és ettől lesz az étkezés több mint csak tápanyagbevitel.
Néhány mankó a fenntartható egészséges étkezés felé:
- Kövess táplálkozási ajánlásokat, mint például az OKOSTÁNYÉR
- Ismerd meg az intuitív étkezést és annak 10 alappillérét
- Próbáld meg belecsempészni a mindfullness-t a mindennapi étkezésekbe
- Tervezd meg tudatosan a heti menüt
- Próbáld meg előtérbe helyezni a növényi alapú ételeket
- Keress szezonális alapanyagokat a boltok polcain
Felhasznált szakirodalmak:
Fanzo J, Davis C. Can Diets Be Healthy, Sustainable, and Equitable? Curr Obes Rep. 2019 Dec;8(4):495-503. doi: 10.1007/s13679-019-00362-0. PMID: 31654336; PMCID: PMC6910888.
Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, Garnett T, Tilman D, DeClerck F, Wood A, Jonell M, Clark M, Gordon LJ, Fanzo J, Hawkes C, Zurayk R, Rivera JA, De Vries W, Majele Sibanda L, Afshin A, Chaudhary A, Herrero M, Agustina R, Branca F, Lartey A, Fan S, Crona B, Fox E, Bignet V, Troell M, Lindahl T, Singh S, Cornell SE, Srinath Reddy K, Narain S, Nishtar S, Murray CJL. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4. Epub 2019 Jan 16. Erratum in: Lancet. 2019 Feb 9;393(10171):530. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30212-0. Erratum in: Lancet. 2019 Jun 29;393(10191):2590. doi: 10.1016/S0140-6736(19)31428-X. Erratum in: Lancet. 2020 Feb 1;395(10221):338. doi: 10.1016/S0140-6736(20)30144-6. Erratum in: Lancet. 2020 Oct 3;396(10256):e56. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31828-6. PMID: 30660336.
Stanszus LS, Frank P, Geiger SM. Healthy eating and sustainable nutrition through mindfulness? Mixed method results of a controlled intervention study. Appetite. 2019 Oct 1;141:104325. doi: 10.1016/j.appet.2019.104325. Epub 2019 Jun 19. PMID: 31228507.
Linardon J, Tylka TL, Fuller-Tyszkiewicz M. Intuitive eating and its psychological correlates: A meta-analysis. Int J Eat Disord. 2021 Jul;54(7):1073-1098. doi: 10.1002/eat.23509. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33786858.